LANDMETEN         
Veel gebruikte meetappartuur door landmeters


Landmeters gebruiken steeds vaker GPS meetapparatuur voor het inmeten van bestaande situaties. Veelal wordt de meting verwerkt tot een tekening of een ontwerp juist uitgezet in het veld. GPS apparatuur geeft een nauwkeurigheid van 1 a 2 cm en coördinaten worden direct in het Nederlandse RD stelsel weergegeven en de hoogte in NAP, Normaal Amsterdams Peil. Hiervoor wordt bijvoorbeeld de Sokkia GCX3 GPS rover gebruikt. Deze apparatuur heeft altijd zicht naar de satellieten nodig.

Indien GPS apparatuur niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in een steeg of in dicht beboste omgeving , wordt gebruik gemaakt van Total Stations. Deze instrumenten worden op een statief geplaatst en meten op millimeter niveau, hoeken en afstanden. De nauwkeurigheid van Total Stations is op korte afstanden (enkele honderden meters) nauwkeuriger dan GPS apparatuur. Het instrument heeft een zichtlijn nodig naar het te meten punt en kan dus niet om een gebouw heen meten, het instrument dient dan verplaatst te worden om de meting te vervolgen. Handmatige Total Stations zoals de Sokkia iM serie worden meestal door twee personen bediend. Robotic Total Stations zoals de Sokkia iX serie zijn speciaal gemaakt om alleen te kunnen meten. De Robotic Total Stations zijn steeds populairder bij overheden en ingenieursbureaus die elke dag meten. 

Om nauwkeurig hoogtes te meten worden digitale waterpasinstrumenten gebruikt. De Sokkia SDL1X is het enige digitale waterpasinstrument op de markt dat beter dan 0,2 mm doorgaande waterpassing op 1 km heen en terug kan meten. Deze instrumenten worden gebruikt om NAP bouten in te meten of bijvoorbeeld controle op verzakkingen.